MENU

Schuilenburg is jarig en dat wordt gevierd!

13 november 2020

De Amersfoortse wijk Schuilenburg bestaat dit jaar 50 jaar. Een werkgroep van buurtbewoners en organisaties in de wijk wilde dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Nima Bare, bewoonster van Schuilenburg: “Deze mijlpaal voor de wijk vieren we daarom met een fototentoonstelling over en met bewoners en een korte Schuilenburg-film.” In eerste instantie stond er een feestelijke ontmoeting voor wijkbewoners op het programma. Dat kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. “De foto’s en video zijn online te bekijken maar ook op plekken in de wijk zelf. Met de reizende fototentoonstelling brengen we het feestelijke gevoel toch de wijk in”. Vandaag hing fotograaf Rufus de Vries – samen met bewoonster Nima Bare – de eerste foto’s op in een portiek in Schuilenburg.

“Bij een feest horen slingers”
Bewoner van de wijk en fotograaf Rufus de Vries hing met bewoners letterlijk de slingers op. Hij constateerde dat het groen in Schuilenburg 50 jaar heeft kunnen groeien en dat daardoor overal grote bomen staan. Dit is een kwaliteit van de wijk. In een fotoserie van creëerde hij, samen met bewoners, tien scenes waarbij de slingers aan bomen worden opgehangen. “Echte Schuilburgkenners herkennen de tien verschillende plekken vast”, aldus de Vries. Komende maanden reist de expositie door de vele portieken in Schuilenburg. De serie is ook te zien bij Service Apotheek Schuilenburg en in De Schuilenburcht.

“Mensen voelen zich er op zijn of haar eigen manier thuis”
De Amersfoortse onderzoeker Erik van Marissing bracht met filmmaker Ralf Silvius het verleden, heden en toekomst van de Schuilenburg samen in een korte film. Erik: “Met mijn achtergrond als stadsgeograaf word ik altijd gegrepen door de dynamiek van een wijk. Wat opvalt in Schuilenburg, is dat iedereen er zich op zijn of haar eigen manier thuisvoelt. De wijk heeft voor iedereen een andere betekenis: voor de een staat Schuilenburg voor een nieuw begin. Voor de ander staat de wijk voor een leven vol herinneringen. Ook een stedenbouwkundige werpt een blik op de Schuilenburg: “Hoe een wijk is opgezet – waar vind je groen, woon je dicht op elkaar of niet – is natuurlijk ook van groot belang voor je woonplezier.” De film van Erik en Ralf is online te zien en wordt de komende tijd op verschillende plekken in de wijk getoond.

Over Schuilenburg
De wijk Schuilenburg werd eind jaren zestig gebouwd en in 1970 opgeleverd en gold destijds als jonge en populaire wijk en is vernoemd naar de boerderij en voormalige herberg ‘De Schuijlenburg’ die aan de Hogeweg stond. De feestelijkheden in rond 50 jaar Schuilenburg zijn tot stand gekomen door een samenwerking van bewoners, Indebuurt033, De Alliantie, Trefpunt Operahuis, Wij Zijn Schuilenburg en de gemeente Amersfoort.

De foto’s en video zijn online te zien via www.wij-zijn.nl/schuilenburg-50-jaar

Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.