MENU

Vervallen Operaplein maakt plaats voor 60 nieuwe woningen en supermarkt

16 juni 2021

De sloop van het Operaplein in de wijk Schuilenburg is gestart. De oude woningen, winkels en de supermarkt maken plaats voor 60 nieuwe woningen, een wijkkantoor en een nieuwe supermarkt.

Het Operaplein is toe aan vernieuwing. De winkels en het speelveldje op het Operaplein maken plaats voor een Hoogvliet-supermarkt, met daarboven 20 sociale huurappartementen en 40 middeldure appartementen. Ook de inrichting van het Operaplein wordt vernieuwd. Blauwhoed verzorgt namens de Alliantie de ontwikkeling van het project.

De appartementen
Er komen huurappartementen in verschillende prijscategorieën. De tweekamerappartementen zijn sociale huurappartementen en de driekamerappartementen hebben een huurprijs in het segment daarboven. Ongeveer een half jaar voor oplevering adverteren we de sociale huurappartementen op woningnet.nl. De middeldure huurappartementen worden via benopzoek.nl geadverteerd. Alle appartementen beschikken over een eigen balkon.

Naast de nieuwbouw van appartementen en supermarkt wordt ook het Operaplein opnieuw ingericht met ruimte voor circa 100 parkeerplaatsen, groene inrichting en diverse zitplekken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Als alles volgens planning gaat, is de sloop ongeveer begin juli klaar. Daarna wordt het gebied bouwrijp gemaakt. De start van de bouw staat gepland voor begin 2022.

Duurzaamheid

Bij de energieopwekking wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Voor de opwekking van energie wordt gebruik gemaakt van zonnepalen op het dak van het gebouw. Het gebouw wordt hoogwaardig geïsoleerd. Voor de verwarming en koeling van de woningen wordt gebruikt gemaakt van een duurzaam collectief energiesysteem met warmtepompen gekoppeld aan drycoolers als energiebron die warmte en koude onttrekken uit de lucht. Hierdoor wordt geen gebruik gemaakt van bodemenergie. Het systeem is 100% gasloos en wordt geïntegreerd met zonnepanelen op het dak.

Het project voorziet daarnaast in maatregelen die een positieve invloed hebben op de duurzaamheid en biodiversiteit door een groene daktuin, groene inrichting van de openbare ruimte, voorzieningen voor waterberging en het stimuleren van duurzame mobiliteit.

Participatietraject Starten voor de Start
Volgens het principe van ‘starten voor de start’ zijn omwonenden en belanghebbenden vanaf de verkenningsfase meegenomen bij het planvormingsproces van het Operaplein, zowel voor het gebouw als de buitenruimte. De belanghebbenden blijven tijdens het hele proces aangehaakt. We laten bewoners meedenken om betere plannen te maken.

Amersfoort Vernieuwt

Operaplein maakt deel uit van Amersfoort Vernieuwt. Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal. Het doel is om het leven in de wijken op veel gebieden prettiger te maken. Het wonen bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk.

 

Dit bericht hoort bij: Operaplein
Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.