MENU

Alliantie wil woningen Jericho vervangen voor nieuwbouw

10 september 2021
Jericho - Amersfoort Vernieuwt - Foto: Rik Schilting

De Alliantie wil op termijn nieuwbouw realiseren in de buurt Jericho in Amersfoort. De bestaande huizen zijn begin jaren ‘50 gebouwd. De woningen kampen met tal van problemen waaronder tocht en vocht. In een tweetal informatiebijeenkomsten (ivm corona) heeft de Alliantie 8 september haar bewoners geïnformeerd. Dit in afstemming met de HBVA en in aanwezigheid van de Bewonerscommissie en de Woonbond.

De afgelopen anderhalf jaar heeft de Alliantie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de woningen in de buurt Jericho te verbeteren en te verduurzamen. Uit het woonwensenonderzoek kwam naar voren dat de bewoners graag willen dat hun woning wordt opgeknapt. De mogelijkheden hiertoe heeft de Alliantie onderzocht met inbegrip van de mogelijkheden tot het verbeteren en verduurzamen van de woningen. Daarbij is ook in beeld gebracht welke maatregelen nodig zijn om de woningen toekomstbestendig te maken. In de woningen zijn veel problemen waaronder tocht en vocht. Het woonwensenonderzoek wees ook uit dat de woningen erg gehorig zijn en de indeling van de woning niet meer past bij deze tijd. Met het verbeteren en verduurzamen van de woningen lost de Alliantie niet alle problemen op, die de bewoners ervaren.

Besluit de Alliantie
De Alliantie stelt dat welke investering zij ook doet in deze woningen, het niet de toekomstbestendige kwaliteit oplevert waar zij voor staat, comfortabel en duurzaam.
“Wij hebben als corporatie te maken met maatschappelijk geld, dat we maar één keer kunnen investeren. Wij hebben de verantwoordelijkheid om hier zorgvuldig mee om te gaan. Daarnaast is de vraag naar betaalbare woningen ongekend groot. Daarom, na een zorgvuldige afweging, kiezen wij ervoor om de woningen niet te verbeteren en te verduurzamen, maar een toekomstplan uit te werken waarin de woningen op termijn worden vervangen voor nieuwe, betaalbare huurwoningen,” aldus Joan van der Burgt, directeur van de Alliantie.
“Het realiseren van dit plan ligt wat verder weg in de tijd. We doen er alles aan om onze huurders zo persoonlijk en goed mogelijk te begeleiden én zo perspectief te bieden op een passende woning,” zegt Joan. “Het nieuwe plan moeten we nog helemaal maken. Vanzelfsprekend, als we informatie hierover hebben, delen we dit met de geïnteresseerden.”
De Alliantie is over het toekomstplan in gesprek met de Bewonerscommissie. Deze wordt ondersteund door de HBVA en de Woonbond.

Dit bericht hoort bij: Jericho
Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.