MENU

Start bouw Operaplein

10 februari 2023
Start bouw van de nieuwbouw op het Operaplein.

De bouw van het Operaplein in de wijk Schuilenburg in Amersfoort is gestart. De oude woningen, winkels en de supermarkt maken plaats voor 60 nieuwe huurwoningen, een buurtruimte en een nieuwe Hoogvliet supermarkt.

Op 8 februari verrichtten Astrid Janssen (wethouder gemeente Amersfoort), Joan van der Burgt en Jan van Barneveld (directie de Alliantie), Riny Kouwer (directeur Hoogvliet Beheer) en Cor Broekhuizen (directeur Aalberts) de officiële handeling. Zij plaatsten een eerste kolom netjes op zijn plek op de bouwplaats.

Vernieuwing Operaplein
‘Het Operaplein was toe aan vernieuwing’, vertelt Astrid Janssen. ‘De winkels en de speeltoestellen op het Operaplein maken plaats voor een nieuwe Hoogvliet supermarkt, een buurtruimte, met daarboven twintig sociale huurappartementen en veertig middeldure huurappartementen. Ook de inrichting van de openbare ruimte van het Operaplein vernieuwen we.’

In goede samenwerking met Blauwhoed en Steenhuis Bukman Architecten is dit plan ontwikkeld door de Alliantie Ontwikkeling b.v. Aalberts neemt de bouw voor haar rekening.

De appartementen
‘Er komen huurappartementen in verschillende prijscategorieën,’ licht Joan van der Burgt toe. ‘De sociale huurappartementen zijn tweekamerappartementen en de middeldure huurappartementen zijn driekamerappartementen. Ongeveer een half jaar voor oplevering adverteren we de sociale huurappartementen op woningnet.nl. De middeldure huurappartementen worden via https://www.de-alliantie.nl/ik-zoek/ geadverteerd. Alle appartementen krijgen een eigen balkon.’

Naast de nieuwbouw van appartementen en supermarkt wordt ook het Operaplein opnieuw ingericht met ruimte voor circa 100 parkeerplaatsen en een groene inrichting. Wethouder Astrid Janssen: ‘Het Operaplein is en blijft het hart van de wijk. Ook na de vernieuwing. Een aantrekkelijke en leefbare plek waar buurtbewoners graag naar toe gaan voor de dagelijkse boodschappen. Waar het fijn is om te zijn, elkaar te ontmoeten en te wonen.’

 

Supermarkt
Een volwaardige, duurzame en toekomstbestendige supermarkt maakt onderdeel uit van het nieuwe Operaplein. ‘We zijn ontzettend blij dat we na jaren van afwezigheid de wijk straks een ruime en moderne supermarkt kunnen bieden. En naast voordelig boodschappen doen, is het straks ook een aangename plek om elkaar te ontmoeten. Ook dat is duurzaamheid voor Hoogvliet’, aldus Riny Kouwer.

Planning
Als alles volgens planning gaat, staat de oplevering gepland voor het vierde kwartaal 2024.

Duurzaamheid
‘Het gebouw wordt hoogwaardig geïsoleerd,’ aldus Cor Broekhuizen. ‘Voor de verwarming en koeling van de woningen wordt gebruik gemaakt van een duurzaam collectief energiesysteem, warmtepompen gekoppeld aan Dry Coolers als energiebron die warmte en kou onttrekken uit de lucht. Hierdoor wordt er geen gebruik gemaakt van bodemenergie. Het systeem is 100% gasloos. Het hele dak komt vol met zonnepanelen waarvan de opbrengst zoveel mogelijk naar de bewoners gaat.

Het project voorziet daarnaast in maatregelen die een positieve invloed hebben op de duurzaamheid en biodiversiteit door een groene daktuin en voorzieningen voor waterberging.’

Participatietraject Starten voor de Start
Volgens het principe van ‘Starten voor de Start’ zijn omwonenden en belanghebbenden vanaf de verkenningsfase betrokken bij het planvormingsproces van het Operaplein, zowel voor het gebouw als de buitenruimte. De belanghebbenden hebben meegedacht tijdens het hele proces. We laten bewoners meedenken om betere plannen te maken en de situering van de hoge toren is hier een voorbeeld van.

Amersfoort Vernieuwt
Operaplein is de laatste ontwikkeling van Amersfoort Vernieuwt in Schuilenburg. In het programma Amersfoort Vernieuwt werken gemeente Amersfoort en de woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. Een gevarieerder woningaanbod bijvoorbeeld, maar ook het samenleven en de voorzieningen in de wijk.

Het Operaplein is en blijft het hart van de wijk. Ook na de vernieuwing.

— Astrid Janssen, wethouder
Dit bericht hoort bij: Operaplein
Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.