MENU

Kunst in Kruiskamp

In het kort

  • Kunstwerken in Kruiskamp
  • Door Theo van der Hoeven
  • Ansichtkaartactie
  • Kunsttaarten voor in de vijvers
  • Fotoproject bij Lemaire
  • Picknicktafels met banken voor de ABC Scholen

In vier jaar heeft wijkkunstenaar Theo van der Hoeven vele plekken in de Kruiskamp mooier gemaakt. Bij veel projecten werkte hij samen met buurtbewoners. Dit project liep van 2008 tot en met 2011.

Kunst in Kruiskamp

Tussen de bibliotheek en De Nieuwe Roef maakte Theo een voorleesplek. Aan het Neptunusplein kwam een prachtig door Theo ontworpen speel- en ontmoetingsschip:  Mare Liberum. In de eerste helft van 2011 volgden nog een bijzonder hek met verlichting bij Mare Liberum en ‘De Hoorn des Overvloeds’: een kunstwerk dat het transformatorhuisje bij het plein gaat opsieren. Toen zat Theo’s wijkkunstenaarschap erop.

Hoorn des Overvloeds
De Hoorn des Overvloeds door kunstenaar Theo van der Hoeven. Het kunstwerk staat in een wijk met 52 straten die genoemd zijn naar zeevaarders. De namen van de Zeevaarders en de tochten die zij maakten worden aan weerszijde van de sokkel, in het graniet weergegeven.

Picknicktafels
Granieten tafels en banken door Theo van der Hoeven in opdracht voor ABC scholen te Amersfoort ontworpen, thema is een multiculturele insteek voor ‘Gezelligheid’ het typisch Nederlandse woord dat in 30 talen in de granieten banken werd aangebracht. Locatie buitenruimte bij ABC school Vlindervallei.

Vlindervallei
Kunstwerk Vlindervallei door Theo van der Hoeven ter ere van 100 jarig bestaan Bus Natuursteen.

Thuiskomen
Andere voorbeelden van projecten door de wijkkunstenaar in de Kruiskamp zijn een ansichtkaartactie, kunsttaarten voor in de vijvers, een fotoproject bij Lemaire aan de Van Randwijcklaan en picknicktafels met banken voor de ABC Scholen. In De Linie, portiekflats aan de Liendertseweg, heeft Theo van der Hoeven het project Thuiskomen gedaan. Hierbij hebben bewoners en winkeliers samen met Theo de portieken in het gebouw verfraaid met kunstwerken. Ook zijn de portieken beter beveiligd tegen ongewenst rondhangen. Door samen te werken bij het bedenken van kunstwerken hebben bewoners en winkeliers elkaar beter leren kennen en voelen ze zich meer thuis. De portiekwoningen zijn van woningcorporatie Portaal.

Blijf op de hoogte

Ontvang iedere drie maanden de laatste berichten over dit project en de wijk Kruiskamp per email.

Andere projecten in de buurt

Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.