MENU

Nieuwbouw locatie zwembad Liendert

In het kort

  • Zwembad Liendert is gesloopt
  • Op termijn komen hier woningen voor sociale huur en de vrije sector
  • In de tussentijd wordt het terrein groen gebied
  • Sportvelden worden verplaatst
  • Pilotproject voor circulair bouwen.

De opening van sportcomplex Amerena betekent dat zwembad Liendert sluit en de locatie wordt ontwikkeld voor woningbouw. Op deze plek kan een appartementengebouw komen met ongeveer 20 maisonnettes en 100 appartementen. De gemeente gaat het terrein tijdelijk beheren tot de bouwwerkzaamheden starten. Het terrein wordt ingezaaid met een gras- en bloemmengsel en eventueel een tijdelijk speelveld of speelplek. De herontwikkeling van zwembad Liendert is een pilotproject voor circulair bouwen.

Nieuwbouw locatie zwembad Liendert

Berichten

Locatie nieuwbouw (voorheen zwembad Liendert) - Amersfoort Vernieuwt

In april 2018 opende Amerena de deuren. Daarmee krijgt Amersfoort een nieuw sportcomplex, waaronder een nieuw zwembad. Het betekent voor zwembad Liendert dat dit wordt gesloten en de locatie wordt ontwikkeld voor woningbouw (sociale huur en huurwoningen in het middensegment).

Zwembadlocatie Liendert
Het college heeft begin juli 2018 de voorkeur uitgesproken om de tennis- en handbalvereniging te verschuiven naar de zwembadlocatie en de woningbouw te realiseren aan het Valleikanaal. Zo kunnen meer woningen gerealiseerd worden. Door de verschuiving van de sportclubs komt de zwembadlocatie aan het Valleikanaal vrij voor woningbouw.

Vrije sector en sociale huur
Door de verschuiving van de sportclubs komt de locatie aan het Valleikanaal vrij voor woningbouw. Hier komen 127 woningen waarvan 120 huurwoningen (minimaal 35% sociale huur en 7 koop). De gemeente, corporaties en externe marktpartijen werken in Amersfoort samen aan meer woningen voor alle inkomens, om nu en in de toekomst zoveel mogelijk aan te sluiten op de woningvraag. Daarom bestaat de te ontwikkelen woningbouw bij beide mogelijkheden uit een deel vrije sector woningen en voor minimaal 35% uit sociale huurwoningen.

Tijdelijk beheer
Na de sloop van het zwembad en voor de start van de woningbouwontwikkeling, ligt de locatie voor langere tijd braak. De gemeente gaat het terrein tijdelijk beheren tot de bouwwerkzaamheden starten.  Het terrein wordt ingezaaid met een gras- en bloemmengsel en eventueel een tijdelijk speelveld of speelplek.

Circulair bouwen
De gemeenteraad heeft in maart 2018 een uitvoeringsprogramma Circulaire Economie vastgesteld. Een circulaire economie draait om het slim gebruiken van grondstoffen, producten en goederen, zodat deze oneindig hergebruikt kunnen worden. Een gesloten kringloop dus, waarin afval niet meer bestaat.

Bij circulair bouwen worden bijvoorbeeld materialen hergebruikt, maar u kunt ook denken aan het flexibel inzetten van een gebouw. De herontwikkeling van zwembad Liendert is een pilotproject voor circulair bouwen.

Informatiebijeenkomst 3 juli 2019
Tijdens de informatiebijeenkomst op 3 juli 2019 zijn de plannen gepresenteerd voor het sportpark en woningbouw Liendert West. Hier vindt u de link naar de presentatie.

Vaststelling startnotitie
De startnotitie Sport- en woongebied Liendert-West is op 18 december 2018 door de gemeenteraad vastgesteld.

Informatiebijeenkomst
Op 20 september 2018 vond een inloopbijeenkomst plaats over de ontwikkelingen op de locatie waar het zwembad heeft gestaan. Aan de hand van panelen werd informatie gegeven. Ook werd een schets getoond over de tijdelijke inrichting van de plek waar het zwembad heeft gestaan. Lees via dit pdf-bestand de antwoorden op de meeste gestelde vragen die die avond voorbij kwamen.

Blijf op de hoogte

Ontvang iedere drie maanden de laatste berichten over dit project en de wijk Liendert per email.

Andere projecten in de buurt

Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.