MENU

Eerste bouwkringloop-container geopend

30 augustus 2018
Bouwkringloopcontainer Hogekwartier geopend door wethouder Fatma Koşer Kaya

Fatma Koşer Kaya, wethouder van onderwijs, economie, milieu en cultuur, heeft op woensdag 29 augustus 2018 de eerste bouwkringloop-container van Nederland geopend in de nieuwe stadswijk Hogekwartier. Hierin worden overblijvende bouwmaterialen verzameld, die anders weggegooid worden. De bouwkringloopwinkel KLUS haalt deze op en verkoopt ze aan doe-het-zelvers. De container staat op de bouwplaats aan de Hogeweg, waar bouwbedrijf Van Wijnen 133 appartementen bouwt in opdracht van de Alliantie. Het initiatief is een samenwerking van een groep bedrijven.

Kringloopwinkel voor doe-het-zelvers
15% van al het bouwafval is nieuw materiaal. Toch verdwijnt het nog te vaak in de afvalcontainer. Om die reden is in december vorig jaar de allereerste Bouwkringloopwinkel KLUS geopend. Daar zijn intussen al 50.000 bouwartikelen verkocht, met als resultaat 40 extra werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door meer hergebruik levert dit ook nog een serieuze besparing aan grondstoffen en CO2 uitstoot op.

Professionele bouwsector doet mee
De bouwsector werkt tegenwoordig zo efficiënt, dat het inzamelen zorgvuldig in de processen moet worden ingepast. Toch zal er voorlopig nog materiaal overblijven, meestal in kleine restpartijtjes. Bouwbedrijven bestellen soms iets te veel om te voorkomen dat er nabesteld moet worden. De bouwkringloop-container kan hopelijk een groot deel van dat materiaal een goede bestemming geven’.

Koos Koolstra van de Alliantie: “Wij willen mensen een betaalbaar thuis bieden, een plek die bijdraagt aan een goede kwaliteit van wonen en leven, en tegelijkertijd niet de aarde en onze bronnen uitputten. Hier maken we ons hard voor, mede door samen te werken met partners die dit ook hoog in het vaandel hebben, zoals bij dit initiatief.”

Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door: De Bouwkringloop, Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden, Van Wijnen, Hartog Containers, M-design en gemeente Amersfoort.

Dit bericht hoort bij: Nieuwbouw Hogekwartier
Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.