MENU

Bijzondere vondsten tijdens bouw Parkweelde 3

22 juli 2023
Parkweelde Amersfoort, nieuwbouwproject in de wijk Kruiskamp. Onderdeel van Amersfoort Vernieuwt.

Tijdens het bouwen van de de nieuwbouw van project Parkweelde 3 zijn er in de buurt van de Magelhaenstraat resten van tabaksschuren en – plantages gevonden. Medewerkers en vrijwilligers van het Archeologisch Centrum vonden in het gebied van 1200 vierkante meter vele honderden sporen. Op de plek van de vondst worden honderden woningen gebouwd voor het Parkweelde 3 project namens de Alliantie.

Tegen de site Indebuurt vertelt archeoloog Itamar de Rooze waarom hier vroeger tabak werd verbouwd, terwijl dat oorspronkelijk uit Noord Amerika komt: ,,Het voelt natuurlijk gek om het hier te verbouwen,’’ knikt De Rooze, ,,maar het gebeurde volop. Op zee vergingen te veel schepen,en deze plek was relatief geschikt. Dat heeft te maken met de zanderige ondergrond en het ‘redelijke klimaat’ in de vallei. Van de 16e tot de 19de eeuw heeft de tabaksteelt dan ook gebloeid in dit gebied. Het kan dan ook niet anders dan dat je, wanneer je de stad bezocht, het gezien en geroken moet hebben.’’

Het team van Archeologisch Centrum zal in enkele weken alle sporen onderzoeken, fotograferen en veilig stellen. Als dat gereed is, begint de volgende stap in het bouwproces. De Alliantie verwacht in september 2023 met de bouw woningen te kunnen starten.

De Alliantie ontwikkelt samen met de gemeente de toekomstplannen van de Kruiskamp. Parkweelde 3 is hier een onderdeel van. Er is overeenstemming met de gemeente over de sloop van 240 woningen en de nieuwbouw van 400 woningen onder de naam Parkweelde. Hiervan worden er 320 in de sociale huur gebouwd. Ook worden er 80 woningen in het middensegment huur gebouwd.

Lees hier meer over Parkweelde 3.

Amersfoort Vernieuwt is een samenwerking tussen Gemeente Amersfoort, de Alliantie & Portaal.